Pismeni sastav o letu

Pismeni sastav o letu

Pismeni zadaci koji su vezani za godišnja doba i prirodu predstavljaju pravu priliku da učenici pokažu svoje sposobnosti kada je u pitanju opisivanje raznih pejzaža i prizora. U takvim zadacima učenici se mogu osloniti na maštu koja će im pomoći da napišu što kreativniji zadatak. U pismenom zadatku o letu može se reći puno toga, mogu se navoditi razni događaji i dešavanja, ali isto tako mogu se pomenuti razna iskustva koja su nastala u tom predivnom godišnjem dobu. Leto je godišnje doba koje u svima budi aktivnost i optimizam, leto je pokretač dobrog raspoloženja, jednostavno, leto je drugo ime za dobru energiju. Ne postoji osoba koja se nimalo ne raduje letu i čarima leta, svako od nas se na neki sebi svojstven način raduje ovom godišnjem dobu. Leto zna da bude dosta vrelo i burno i zbog toga često sva dešavanja tokom njega poprimaju takvu notu. Sve je to divno i lepo dok traje, leto je stvoreno za uživanje…

Prvi sastav o letu:

Na krilima najtoplijih sunčevih zraka u naše domove i u naše živote doselilo se leto. Nije prošlo puno vremena od toga, a već svi ljudi su izašli iz svojih kuća i sa velikom pažnjom posmatrali sve oko sebe. Leto je iznenadilo sve, leto je svima donelo radost i sreću. Svaki živi stvor pozdravio je dolazak leta i poželeo da toplota koja dolazi sa neba večno traje.

Moram da priznam, obožavam leto i nikako ne mogu da odolim lepoti koja dolazi zajedno sa njim. Ipak, sve je to jače od mene i svakoga puta se iznova prepuštam letu i suncem okupanim danima. Kada na prozoru svoje sobe ugledam sunce koje svojom toplotom žari, u meni se budi polet mladosti i želja za uživanjem. Čini mi se da leto dobro poznaje moje biće i da tačno zna šta volim i želim da radim. Kada dođe leto nijedan dan ne može biti dosadan, svaki letnji dan je posebna priča i svaka letnja avantura je nešto što se uvek pamti i nikada ne zaboravlja. Svakoga leta vreme provodim tako što se sa drugarima kupamo u obližnjoj reci, koja u tim tropskim danima predstavlja pravi spas za sve one koji imaju potrebe da se rashlade. Naravno, pored hlada, tu su i brojne igre u vodi koje nas stalno zabavljaju. Po meni najinteresantnija igra u vodi je igra pod nazivom „vodene žmurke“. Za tu igru potrebna je malo plića voda, jer ako je voda duboka i brza može doći do ugrožavanja naše bezbednosti. Pravila ove igre su potpuno identična klasičnim žmurkama. Razlika je u tome što igrač koji traži ostale igrače stavlja ruke preko svojih očiju i tako po vodi traži ostale igrače. Ova igra ume da bude veoma smešna i veoma je specifična za naše druženje na reci. Naravno, druženje sa najboljim prijateljima svakako je nešto što u znatnoj meri obeležava svako moje leto. Leto je po meni najlepše godišnje doba i prosto uživam u njemu, dovoljan je samo jedan letnji dan i malo dobre volje i sve u mom životu se može pretvoriti u savršenu bajku.

Moje iskreno mišljenje je da vremenski uslovi u ogromnoj meri utiču na čoveka, njegov život, njegovu sreću i njegovo ponašanje. Zbog toga je čovek u letnjim danima veoma zadovoljan svime što ga okružuje i sreću može pronaći u malim i skromnim stvarima koje su u njegovoj blizini. Recept za srećan i ugodan dan veoma je jednostavan, dovoljno je samo malo toplih sunčevih zraka i prelepih letnjih pejzaža. Sve ostalo dođe potpuno nečujno, prirodno i spontano, jedina važna stvar jeste da je leto tu kraj nas,ali isto tako važno je da znamo da uživamo u njemu.

Drugi sastav o letu:

Moje iskustvno kada je u pitanju leto veoma je bogato i interesantno. Sama pomisao na ovo godišnje doba budi u meni najlepša osećanja. Kada čujem reč leto sva moja čula se probude i moja koža se naježi od miline. Leto je za mene pravi užitak koji je veoma dostupan i koji može da pruži dosta toga. Leto je pravi dar prirode i u tim danima čovek treba da se maksimalno opusti i da pokuša da skrene svoje misli u pravcu uživanja. Čitavo moje srce zaigra kada dođe leto i čitavo moje biće raduje se ovom neodoljivom godišnjem dobu.

Letnji dani me najviše podsećaju na školski raspust koji je veoma drag svakom detetu. Prva stvar zbog koje volim leto jeste što u tim danima nemam puno obaveza kao u danima kada se ide u školu. U tim letnjim danima osećam se slobodno i opušteno i često imam osećaj da pred sobom imam svo vreme ovoga sveta koje mogu da iskoristim za stvari koje želim da radim. Leto je prava prilika da uradim sve ono što planiram tokom čitave godine. To se najviše odnosi na odlazak na neko lepo putovanje. Svakog leta naša porodica odlazi na zajedničko putovanje i svakoga leta naša destinacija je drugačija. Nije toliko važno gde idemo, važno je da je leto i da se osećamo sjajno. Koliko god da sam tužan i razočaran, letnje vreme uvek uspe da pronađe moju slabu tačku i da u meni probudi dečaka koji ume da se veseli, igra i sanjari. Volim kada svoju sreću u letnjim danima podelim sa osobama koje su mi drage i koje mi znači, leto je godišnje doba namenjeno druženju i ljubavi. Ali, najviše volim kada mi divni letnji dani donesu neke nove osobe sa kojima se zbližavam i postajem prijatelj. To je za mene najlepši poklon koji mogu da dobijem od najlepšeg godišnjeg doba, leta.

Kada se čovek oseća snažno i kada ima dovoljno volje i hrabrosti da uvek bude srećan i nasmejan, tada je sve što dolazi u dodir sa njim lepo i savršeno. Ali i pored toga, leto ima u sebi nešto što ostalo godišnja doba nemaju, leto je samo po sebi posebno i specifično. Kada dođe leto i kada se talasi letnjih mirisa usele u naše živote, jedina moja želja je da leto što duže potraje i da sa sobom donese puno lepih trenutaka. Svako leto je u mom srcu i moje srce je u znaku leta.

No Responses

Leave a Reply