Pismeni sastav o proleću

Pismeni sastav o proleću

Kada je napolju sunčan dan i kada je toplo čovek se oseća mnogo bolje i prijatnije i sve oko njega je veselo i razdragano. Kada je hladno vreme i kada je čitava priroda u zimskom snu, tada je čovek manje raspoložen i mnogo lakše dođe u susret sa tugom. Kada je napolju lepo vreme čovek može puno toga da radi i mnogo lakše pronađe nešto ga usrećuje. Lepo vreme sa sobom donosi puno pozitivne energije, koju kroz tople sunčeve zrake prosleđuje ljudima koji uživaju u svim tim lepotama. Kada govorimo o lepom i prijatnom vremenu, to se u većini slučajeva odnosi na proleće. Proleće je godišnje doba u kome se budi priroda i koje je kao stvoreno za nove početke. Sve u svemu, proleće je tu da se uživa u njemu…

Prvi sastav o proleću:

Na prozorima moje sobe pokucalo je sunce koje je tek počelo da osvaja plave i vedre površine neba. Brzo i hitro sam ustao, nikako nisam želeo da propustim taj divni prizor. Pogledao sam kroz prozor i video sam kako je sve radosno veselo i kako sve peva najnežnije pesme radosti. Shvatio sam da je stiglo proleće i da svi žele da tu prelepu vest podele sa mnom. Bilo mi je veoma drago, jer u dubini svoje duše volim proleće i uživam u njegovim lepotama.

Proleće je godišnje doba koje je jako vezano za mene i moja osećanja. Kada dođe proleće osećam se mnogo bolje i tada moje raspoloženje doživi svoj vrhunac. Proleće mi govori da je došlo vreme da ostvarim sve ono što sam planirao tokom čitave zime, proleće mi daje znak da je došlo vreme za igru i zabavu. Jedino što je manje dobro kada je u pitanju proleće vezano je za učenje i moje školovanje. Kada je proleće i kada je vreme prijatno i lepo, ponekad čitav dan provedem napolju igrajući se sa svojim drugarima i na taj način malo zapostavim učenje. Ali to nije ništa ozbiljno i može se zanemariti, sve to uglavnom uz poneku malu grdnju i opomenu mojih roditelja. Radost i smeh su reči koje najbolje opisuju proleće i koje vam mogu reći sve o njemu. Volim kada sa svojim društvom izađem na neku prostranu livadu prepunu mirisnog cveća. Tada obično svi zajedno legnemo na mekoj i mirisnoj travi i gledamo prostrano i čisto nebo koje je iznad nas. Ti trenuci su savršeni za opuštanje i uživanje i sa velikim zadovoljstvom pozdravljamo svaki mali oblačić koji dođe i stidljivo nam namigne. Proleće daje energiju svemu što postoji na ovome svetu i pokreće snagu koja može da promeni sve. Proleće nam donosi puno lepih cvetnih poklona koji će kasnije prerasti u slatke i ukusne plodove koji će se topiti u našim ustima. Proleće je tu da svima nama stavi do znanja da je priroda poput živog bića i da jako voli kada svi uživaju u radosti i sreći.

Od malena, od prvih dana svoga života, volim proleće i radujem se svakom prolećnom danu. Proleće je za mene početak nečeg što je lepo i nečeg što će se dugo pamtiti po svojoj lepoti. Dovoljno je samo da osetim miris i svežinu proleće i sve u meni zaigra u neodoljivom ritmu lepih i toplih dana. Volim da provodim vreme u prirodi koja je, po meni, najlepša u periodu ranog proleća. Prolećni pejzaži prirode su poput najlepših umetničkih dela slavnih slikara. Sa koje god strane posmatrali proleće ono je lepo i zanimljivo i čitavim svojim bićem ga volim.

Drugi sastavo proleću:

Tiho i nečujno, na prstima, proleće je došlo u naše živote. Probudilo je u nama najlepša raspoloženja i nacrtalo je našim licima beskrajno velike osmehe. Proleće je poput čarobnjaka sklonilo sav sneg i svu hladnoću zime i umesto toga donelo je toplotu i neopisivu radost. Priroda i ljudi su se napokon složili i dogovorili da zajedno uživaju u proleću, proleće je idealno godišnje doba koje odgovara svima.

Kada dođe proleće i kada osetim svežinu u vazduhu, imam jaku želju da izađem napolje i da trčim nekim nepreglednim prostranstvom. Proleće mi uvek daje dodatnu energiju, snagu i živahnost. Prolećni dani su prava prilika da uživam u mašti i sanjarenju. Imam običaj da kada ujutru ustanem i osetim toplinu prolećnog dana, odmah izađem iz svoje kuće i sve do večeri budem napolju. Svi moji ukućani su tada ljuti na mene zato što sam zapostavio sve svoje obaveze, ali to je jače od mene i ne mogu da odolim prelepom vremenu. Često tako satima stojim kraj reke i mirno slušam crvkut prvih prolećnih ptica koje su osetile da su lepi i topli dani veoma blizu nas. Isto tako, kraj reke, divim se lepoti cvetova koji su izašli i koji su se okitili krunama raznih boja. Zujanje pčela je zvuk koji mi veoma prija i koji je veoma vezan za proleće. Proleće pčelama donosi puno darova u vidu mirisnih cvetova. One radosne trčkaraju od cveta na cvet i prenose ljudima poruku da je proleće stiglo. Prolećni dan je znatno duži od zimskog i to je nešto što mi veoma znači, jer imam više vremena koje mogu da iskoristim za boravak u prirodi i u svojoj okolini. Tople i mirne prolećne noći pružaju spokojan san i potpuni užitak. Proleće može da označava i početak novog druženja i prijateljstva, proleće u svakom slučaju donosi nešto ugodno i prijatno.

Kada dođe proleće moje srce se napuni nekom neopisivom toplinom koja može da razveseli sva bića na ovoj planeti. Proleće svakog trenutka misli na nas i na našu sreću i uvek je na strani radosti i lepog raspoloženja. Svako proleće koje je prošlo kroz moj život dobro pamtim i svako mi je veoma milo i drago. Proleće je godišnje doba u kojem ne znam za tugu i patnju, proleće je period koji je rezervisan za lepe i neponovljive trenutke. U mojim očima uvek se nalazi slika proleća i proleće će uvek biti moje omiljeno godišnje doba.

Takođe možete proćitati:

One Response

  1. bratan May 21, 2020 Reply

Leave a Reply